Cum se obține untul de cacao

În primul rând, trebuie să știi că untul de cacao este o descoperire senzațională nu doar pentru industria ciocolatei. Se folosesc multe cosmetice, unguente, uleiuri și alte produse pharma pe bază de unt de cacao.

Pentru a înțelege cât mai corect procesul de obținere a untului de cacao, ar trebui să ne întoarcem cumva la cei care l-au descoperit. Nu se cunoaște exact, dar din ce-am mai studiat noi și din discuțiile avute cu oameni din industrie – specialiști în istoria ciocolatei – aproape sigur untul de cacao a fost prima oară creat de mâna omului imediat după ce acesta a descoperit că fructul de cacao este comestibil. Și chiar sub diferite forme, mai ales lichidă (prin măcinare și fierbere). Iar aceasta s-a întâmplat în America Centrală, începând cu anul 1500 (î.Hr).

3000 de ani a mai durat până când Europenii vor pune mâna pe acest minunat fruct!

Acei oameni obțineau untul de cacao printr-un proces pe cât de simplu pe atât de ingenios. Este probabil foarte apropiat de ceea ce se întâmplă în clipul de mai jos: boabele de cacao se frig ușor, se desfac pentru a elibera miezul (cocoa nibs),  se macină, apoi se fierb (rezultând masa de cacao), iar untul de cacao este colectat de deasupra sau prin presarea masei de cacao.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *